Mireille, Eric Voets en Sandra Kraayvanger starten per 1 april samen een nieuw restaurant in De Bijenkorf.
Mireille, wat zijn precies de plannen?
Nou, de hele zaal wordt restaurant, ruimtelijk van opzet, met bijvoorbeeld ook plaats voor een mooie vleugel, zodat er eventueel ook muziek gemaakt kan worden. We willen echt gaan voor kwaliteit, met een warme aankleding van de zaal, eten op niveau en een kaart met een gevarieerd aanbod. Aan de ene kant gerechten die de mensen hier uit de buurt aanspreken, zoals een biefstuk, spareribs of een schnitzel. Maar ook een tournedos, een dorade en zo. En dan echt lekker klaargemaakt.
Daarnaast gaat Eric ook elke dag een Menu Exclusief bereiden. Helemaal op sterrenniveau wil ik niet zeggen, maar daar wel dicht tegenaan, met mooi opgemaakte borden en zo. Luxe gerechten. Dat heeft Eric gewoon in zijn mars, dat is wat hij nu ook doet. Hij is op dit moment nog chef-kok van Hofstede de Blaak, echt een gerenommeerd restaurant in Tilburg.
Voor hem is het dus ook een groot aangaan. Hij heeft nu een goede baan en een grote reputatie opgebouwd.
Ja, maar een eigen restaurant is altijd zijn droom geweest. Ik heb het er al eens eerder met hem over gehad. En nu komt deze kans voorbij, in zijn eigen dorp, in zijn eigen stamkroeg zelfs. Hij is erg enthousiast. Dat zijn we trouwens allemaal. Drie jonge mensen die er voor gaan. Nieuw leven erin. Sandra is nog maar 24, maar zij werkt hier al tien jaar. Zij is een Lage Mierdse. Nu is ze nog kinderverpleegkundige in het ziekenhuis. Maar ze zegt: horeca, dat is echt mijn ding!
Eric gaat zich puur met de keuken bezighouden. Sandra en ik runnen straks de rest: de bediening, het café, het tuinterras, het terras aan de straat.
Want het café en dergelijke, wat gebeurt daar mee?
Dat blijft gewoon zoals het is. Maar de zaal ga je straks niet meer terug kennen als het goed is, echt een heel andere sfeer.
Je mag wel even gaan kijken hoor, als je wilt.
Je verwacht dan een grote puinhoop aan te treffen, een tent vol rommel in de volle hectiek van een verbouwing. Maar het tegendeel is waar. De zaal is helemaal leeg en zeker in de ogen van een man netjes opgeruimd. Een paar bouwvakkers zijn rustig in de weer.
Hé, mooie vloer! Inderdaad, echt heel warm! En het plafond is ook al geschilderd, zie ik.
Nee, daar is juist niets aan gedaan. Maar dat krijgt door die vloer een heel ander effect, hè. De ramen gaan we ook nog veranderen. Nu staan daar die boomstructuren nog voor en de ruiten hebben zo’n melkwitte waas erop. Maar we willen juist contact tussen binnen en buiten. En ook omgekeerd natuurlijk, dat mensen zien dat het binnen mooi en gezellig is.
Eigenlijk hadden we deze verbouwing pas in maart willen doen, want we hadden voor januari best veel gepland staan, met recepties en dergelijke. En in februari is het carnaval. Maar nu die reserveringen deze maand niet door kunnen gaan, hebben we alles naar voren geschoven. Het kan maar klaar zijn.
Wat moet ik me voorstellen bij jullie capaciteit straks? Hoeveel mensen kunnen jullie in het restaurant ontvangen?
Als alle stoelen van alle tafeltjes volledig bezet zijn, passen er precies honderd mensen in. Maar dat is meestal niet het geval, natuurlijk. Mensen komen ook gewoon met z’n tweeën. We krijgen bijvoorbeeld ook enkele aparte bankhoeken voor grotere groepen. Daar kunnen theoretisch tien mensen eten. Maar met vier heb je wat meer ruimte en is het ook gezellig.
En de tussenwand blijft beschikbaar. Daarmee kunnen we het geheel ook wat knusser maken, als het nodig is. Of een groep een aparte ruimte bieden.
Maar mogelijk wel honderd gasten? En daar gaat Eric dan in z’n eentje voor koken?
Nee, er komt in ieder geval nog een full time kok bij. En desnoods kan ikzelf ook even bijspringen op een druk moment.
Okay. Maar hoe zit het dan met de harmonie en zo? Moet die op zoek naar een ‘plekje elders’?
Nee, we willen de verenigingen graag houden. Daar is ook een oplossing voor in de maak, maar daar kan ik op dit moment nog niet veel over zeggen. Kijk, voor de drumband is het bijvoorbeeld gemakkelijk. Die repeteren op de dinsdagavond. Dan zijn wij toch dicht. En de teerdagen van het gilde kunnen ook gewoon doorgaan. Dat is normaal gesproken altijd op dinsdag en woensdag. Dan nemen we die ene dag geen reserveringen aan. Of we gebruiken de schuifwand, zodat we twee aparte ruimtes hebben. Datzelfde geldt voor familiefeestjes en dergelijke. Die blijven op deze manier ook gewoon mogelijk.
Zo! Dus het gilde teert voortaan op stand! Een sjiek wijntje erbij in plaats van bier. Dat wordt wennen!
Grootse plannen allemaal. Hoe kijken jouw vader moeder daar tegenaan?
Oh, die vinden het echt heel gaaf! Onze pap is blij dat het zo in de familie kan blijven en een nieuwe toekomst krijgt.
Ons oma, die hier natuurlijk ook haar hele leven voor gewerkt heeft, vindt het ook helemaal leuk. Maar tegelijk ook spannend. Oeh, wat gaan ze toch doen? Dit is allemaal wel heel rigoureus! Als er maar volk op af komt…
Wij hebben daar vertrouwen in. Wij denken dat we hier iets gaan bieden dat je verder in de omgeving niet kunt vinden, of je moet naar Hilvarenbeek of Eersel gaan.
Die 1 april, is dat nog als geintje bedoeld, als globale datum? Ergens rond die tijd?
Nee, dat is echt onze startdatum. Dat is een vrijdag, een mooi begin van het weekend.
En jullie project is een mooie aanwinst voor het dorp. Heel veel succes ermee!
Reserveer maar vast een tafeltje voor ons voor die eerste vrijdag, dan komen we even proeven.
Eerdere afleveringen lezen? Klik hier