De wereld van alcoholvrije dranken heeft een nieuwe spannende speler verwelkomd: De wine proxy, soms ook wel Botanical Wyne genoemd. Deze nieuwe groep alcoholvrije dranken is hét alcoholvrije alternatief voor wijnliefhebbers.
Deze innovatieve dranken combineren het beste van de natuur met de elegantie en complexiteit van traditionele wijn, zonder een 1 op 1 vervanging te zijn. Wine proxies bieden een verrassend alternatief voor degenen die willen genieten van een verfijnde drank zonder de effecten van alcohol maar hoe dan?
In dit artikel ontdek je of een wine proxy ook jouw “match made in heaven” gaat worden
WAT ZIJN WINE PROXIES?
Als je de naam “wine proxy” zo ziet, zou je denken dat het iets met wijn te maken heeft, maar wat precies? Als ik mijn man, gepassioneerd IT-er, vraag wat voor hem “proxy” betekent, komt hij met het antwoord: “Dat is toch gewoon een computer die tussen een gebruiker en het internet in staat.” Als ik op zoek ga naar de oorsprong van het woord “proxy” kom ik uit bij het Latijnse woord “procurator,” wat een vertegenwoordiger of tussenpersoon betekent. Tja, dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Hoe zullen we wine proxy vertalen? Een alcoholvrije vertegenwoordiger van wijn? Het is dus even de vraag of de woorden wine proxy de lading nu en in de toekomst volledig dekt, maar aangezien deze dranken nog relatief nieuw zijn én bij gebrek aan beter, is het voorlopig wat het is. Suggesties voor betere namen zijn overigens altijd welkom bij ondergetekende.
Wine proxies zijn in beginsel altijd alcoholvrije dranken. In tegenstelling tot gedealcoholiseerde wijnen, die beginnen als gewone wijn en vervolgens de alcohol worden onttrokken, worden wine proxies van begin af aan zonder alcohol gecreëerd. De productie van een wine proxy begint altijd met een zorgvuldig selectieproces van hoogwaardige ingrediënten. Deze vormen de basis van de rijke smaakprofielen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van sappen, kruiden, bijzondere verjus, specerijen, fruit, botanische extracten, en andere natuurlijke ingrediënten om een verfijnde smaak te bereiken die ook wijnliefhebbers zal aanspreken. Soms worden verschillende fermentatie- ,distillatie- of maceratietechnieken uit de kast gehaald om alle ingrediënten het best tot zijn recht te laten komen. Zo kan een kombucha of kefir een mooie basis zijn voor een wine proxy.
Wine proxies zijn ontworpen om een smaakprofiel met diepte en complexiteit te bieden, zoals wijn dat heeft, zonder op wijn te lijken én zonder dat er alcohol aan te pas komt. Het resultaat is een drank die zowel qua smaak als presentatie perfect zijn voor degene die alcoholvrij wil genieten van een complex smaakprofiel.
DE SMAAKBELEVING VAN EEN WINE PROXY
Een van de grootste aantrekkingskrachten van een wine proxy is de complexe smaakbeleving die ze biedt. Elke teug openbaart een nieuwe laag van smaken, van de frisse en bloemige tonen van botanicals tot rijke, fruitige of aardse ondertonen. De dranken zijn ontworpen om te worden geserveerd in een wijnglas, waardoor de aroma’s volledig tot hun recht komen en de drinker een volledige ervaring krijgt van smaak, aroma, maar ook diverse kleurschakeringen.
De smaakprofielen zijn vaak droog en vanwege de verschillende lagen zijn wine proxies niet alleen een lekker aperitief, maar ook een mooie combinatie met eten. Afhankelijk van het smaakprofiel combineren deze dranken met een grote variatie aan gerechten. Daarmee is een wine proxy ook een uitstekende keuze voor toprestaurants, die hun gasten een bijzondere alcoholvrije food pairing willen aanbieden.
WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR EEN WINE PROXY?
De ontwikkeling van een wine proxy is een resultaat van een alcoholvrije markt, die de consument op steeds baanbrekende manieren wil laten genieten van alcohol. Wine proxies zijn vernieuwend en nog relatief onbekend, maar er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat wine proxies steeds populairder worden:
- Een unieke beleving
Degene die zijn smaak niet vindt in alcoholvrije wijn, is een wine proxy een nieuwe smaakbeleving. Verwacht geen 1 op 1 wijn zonder alcohol, maar een gelaagd smaakprofiel. Vind je jouw alcoholvrije drank niet in een alcoholvrije wijn, dan is een wine proxy zeker het overwegen waard.
- Met niets te vergelijken
Stop met vergelijken, start met genieten! Dat zeg ik wel vaker en dit gaat ook op voor wine proxies. Deze nieuwe alcoholvrije dranken zijn in ieder geval met niets te vergelijken en geven een unieke en op zichzelf staande alcoholvrije beleving, waar velen naar op zoek zijn. Proef, ervaar en ontdek zelf, dat is de boodschap die wine proxies willen verspreiden.
- Rijke smaakervaring
Wine proxies zijn ontworpen om veel smaak en complexiteit te bieden, waardoor ze een mooie keuze zijn voor fijnproevers. De combinatie van verschillende ingrediënten zorgt voor een rijke en gelaagde smaak die kan variëren van fris en fruitig tot aards en kruidig.
- Gezondheid
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun alcoholinname te verminderen of volledig te stoppen om gezondheidsredenen. Wine proxies bieden een uitstekend alternatief dat niet alleen alcoholvrij is, maar vaak ook minder suiker en calorieën bevat dan traditionele wijnen.
BOTANICAL WYNE: EEN MOOI VOORBEELD VAN EEN WINE PROXY
Bij onze zuiderburen, in de buurt van Antwerpen, worden op pesticidevrije velden en kassen een grote diversiteit van kruiden en ingrediënten verbouwd, die de start vormen voor de Botanical Wynen van Bôtan Distillery. Er wordt gewerkt op een duurzame manier met respect voor terroir, vakmanschap en authenticiteit, puur en volgens biologische principes.
Na het oogsten worden de ingrediënten gedistilleerd. Hierdoor ontstaat er een krachtige basis vol met smaken: een botanisch distillaat. Deze distillaten bevatten wel 14 tot 15 verschillende componenten, waaronder onder andere neroli bloesem, verbena, mirte, maar ook berkenhout. Met passie en vakmanschap worden deze ingrediënten samengebracht met diverse sappen en verjus waardoor er een mooi samenspel van smaken ontstaat.
Al deze Botanical Wynen worden gemaakt van pure ingrediënten zonder conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen of toegevoegde suikers.
Het eindresultaat is een Botanical Wyne die verwijst naar de cultuur en tradities rond wijn. Open gerust een fles Botanical Wyne voor een speciale gelegenheid, bij het diner, omdat je nieuwe smaken wilt ontdekken of simpelweg om ervan te genieten.
Inmiddels vinden de Botanical Wynen van Bôtan Distillery ook hun weg naar een groot aantal sterrenrestaurants waar je echt kunt genieten van een alcoholvrij arrangement of uitgekiende food pairing.
Maak hier kennis met de Botanical Wynen van Bôtan Distillery.
DE TOEKOMST VAN WINE PROXIES
Wine proxies zijn een nieuwe, groeiende groep in het segment van alcoholvrije dranken. Als je op zoek bent naar een verfijnde en verrassende smaakervaring, dan bieden deze dranken zeer zeker een nieuwe mogelijkheid om echt alcoholvrij te genieten, maar ook wijnliefhebbers, die eens een dag willen minderen met alcohol en de nieuwsgierige alcoholvrije drinkers zullen in wine proxies een echte alcoholvrije favoriet kunnen vinden.
Vanwege de onuitputtelijke mogelijkheden van smaakcombinaties, ziet de toekomst van wine proxies er rooskleurig uit. Door innovatie en creativiteit verwacht ik dat er steeds nieuwe, spannende wine proxy stijlen zullen worden geïntroduceerd. Wine proxies zullen zeker hun plek gaan innemen als vast onderdeel van het alcoholvrije arrangement, wat zal bijdragen tot de populariteit van deze alcoholvrije dranken.
Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans, gepassioneerd alcoholvrije fijnproever en oprichter van Amavine, dé online alcoholvrije boetiek.