Er wordt vaak aan mij gevraagd hoe alcoholvrije rode wijn smaakt in vergelijking met gewone rode wijn. Eigenlijk is het maken van een goede alcoholvrije rode wijn net als voetballen in de Champions League. Een echt talent is nog vrij zeldzaam en het ambacht van het maken van een goede alcoholvrije rode wijn is slechts voor weinigen weggelegd. Daarbij kost het jaren training om aan de top te komen. Dat geldt ook voor alcoholvrije rode wijnen. Vergeleken bij het maken van bubbels, witte wijn of rosé, zijn de alcoholvrije rode wijnen verreweg het moeilijkste metier.
Toch zijn er de laatste jaren mooie stappen gemaakt. Alcoholvrije rode wijn is veel beter geworden dan toen ik een jaar of 6 geleden mijn eerste alcoholvrije wijnen proefde. Dat is zeker niet in de laatste plaats dankzij een betere selectie van druiven en de basiswijn, de juiste timing bij het oogsten, en “state-of-the-art” de-alcoholisatie technieken, waarbij aroma’s tegenwoordig veel beter bewaard blijven. Ik schreef al eens een artikel over hoe alcoholvrije wijn tegenwoordig gemaakt wordt.
Een buitengewone basiswijn
Mijn nieuwsgierigheid werd echter geprikkeld toen ik hoorde dat Katja Bernegger van Weingut Heribert Bayer het had aangedurfd om een 20-jaar oude topwijn te de-alcoholiseren.
Deze klassieke basiswijn is gemaakt van 50% Blaufränkisch, 30% Pinot Noir en 20% Merlot druiven, die zijn geteeld aan 60 jaar oude wijnstokken op de beroemde Neckenmarkter Hochberg in Mittelburgland in Oostenrijk.
Na de oogst hebben de druiven eerst 2 jaar op Frans eikenhouten vaten gerijpt, alvorens ze 18 jaar geleden gebotteld zijn en ten ruste zijn gelegd om verder te ontwikkelen. Voor deze alcoholvrije wijn is dus met recht een excellente basiswijn gebruikt, die duidelijk de tijd heeft gehad om te rijpen en alle smaken en aroma’s te ontwikkelen.
Het lukt dus steeds beter om aroma’s, tannines en zelfs houtrijping in alcoholvrije wijnen te behouden, maar wat zal er na de-alcoholisatie overblijven van de tertiaire aroma’s, die zeker in deze 20-jaar gerijpte basiswijn zitten?
Deze fantastische basiswijn moet je dan ook voorzichtig behandelen. Daarom werd er door deze Oostenrijkse wijngaard gekozen om de alcohol te verwijderen door middel van een vacuüm technologie, die de alcohol al op een lage temperatuur kan verwijderen. Daarna wordt een gepatenteerde aromarecovery techniek toegepast om de aroma’s nogmaals te verwijderen uit de overgebleven hoeveelheid alcohol. Deze aroma’s worden weer toegevoegd aan de alcoholvrije wijn.
De smaak van Zeronimo Century Blend
In de neus valt het krachtige aroma meteen op. Donker rood, wat rijper fruit, presenteert zich meteen. De smaak is mooi droog, en ook nu komt het donkere, rijpere fruit naar voren met zelfs tertiaire smaken, die karakteristiek zijn voor rijping op de fles zoals gekarameliseerde paddenstoelen, met een tikje leer en bosgrond. Tannines zijn bescheiden aanwezig.
Dit is een alcoholvrije rode wijn om echt eens voor te gaan zitten en te ontdekken welke smaken hij prijs geeft. Dit is in ieder geval de eerste alcoholvrije rode wijn met een 20-jarige geschiedenis en een verhaal waarbij je echt kunt genieten wat er gebeurt.
Mocht je je gasten eens iets bijzonders willen voorzetten bij een diner, dan laat Zeronimo Century Blend zich ook perfect combineren met gerechten zoals lam, pasta met rode saus, maar ook een Hongaarse goulash, een bisque van kreeft of gerechten met romige sauzen. Vergeet ook niet om de achtergronden van deze bijzondere rode wijn zonder alcohol ook aan jouw gasten te vertellen.
Een alcoholvrije wijn in een exclusieve oplage
Er zijn slechts 2500 flessen van deze Zeronimo Century Blend gemaakt, die wereldwijd gedistribueerd zullen worden. Elke fles is zelfs voorzien van een uniek nummer, waarmee je een eigen genummerd exemplaar in bezit kunt krijgen. Zorg dus wel dat je er snel bij bent om teleurstellingen te voorkomen.
Weingut Heribert Bayer: Pioniers in alcoholvrije wijn
Zeronimo Century Blend is niet de enige bijzondere alcoholvrije wijn van Weingut Heribert Bayer. Al eerder de-alcoholiseerde deze wijngaard hun excellente topwijn “In Signo Leonis”, die bij de wijnkenners van Falstaff maar liefst 98 punten(!) scoorde. Het eindresultaat is deze alcoholvrije rode Zeronimo Leonis Blend.
De toekomst van alcoholvrije rode wijn is dus echt te vinden in de geschiedenis
Je kunt nu dus ook een unieke wijngeschiedenis in deze Zeronimo Century Blend proeven. Deze bijzondere alcoholvrije rode wijn bewijst dat je de toekomst van alcoholvrije wijnen terugvindt in de geschiedenis. De kwaliteit van de basiswijn is uiteindelijk bepalend voor het uiteindelijke resultaat.
Hoe deze alcoholvrije rode Zeronimo Century Blend smaakt vergeleken met een rode wijn met alcohol is dan ook eenvoudig te beantwoorden: “Stop met vergelijken, en start met genieten!”
Klik hier voor meer informatie over deze bijzondere alcoholvrije wijn, Zeronimo Century Blend.
Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans, alcoholvrije fijnproever en oprichtster van Amavine, dé online alcoholvrije boetiek.