Het lijkt wel een traditie te worden. Zo aan het begin van het jaar zet ik nu alweer voor het derde jaar alle trends op alcoholvrij gebied op een rijtje. Voor mij een mooi moment om eens terug te kijken op 2024 en het vizier op 2025 te zetten, want het alcoholvrije segment laat weer veel vernieuwingen zien dit jaar. Bijna met een duizelingwekkende snelheid worden er nieuwe alcoholvrije dranken en trends gelanceerd. Welke halen het wel en welke worden snel weer afgevoerd? We gaan het zien. Van de ontwikkelingen die ik hieronder beschrijf verwacht ik in ieder geval wel dat ze het zullen gaan redden in 2025.
1) Zebrastrepen
Ik ben er nog niet helemaal uit wat nu precies de juiste vertaling is voor het Engelse “Zebrastriping”, maar zebrastrepen, of je het nu als werkwoord of zelfstanding naamwoord wilt gebruiken, beschrijft deze nieuwe alcoholvrije trend het beste.
Dat het willen matigen met alcohol nu een enorme trend is, zal niemand meer verbazen. Waar alcoholvrije dranken een aantal jaar geleden alleen het speelterrein was van geheelonthouders en zwangeren, spreekt de diversiteit aan alcoholvrije mogelijkheden inmiddels een veel grotere groep consumenten aan. Deze consumenten willen niet volledig stoppen met het drinken van alcohol, maar wel minder alcohol drinken en bewuster kiezen voor een drank met of zonder alcohol. Bij zebrastriping kies je voor het drinken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken binnen dezelfde gelegenheid. Als je “zebrastreept” dan begin je bijvoorbeeld met een glaasje alcoholvrij, het volgende drankje is met alcohol, dan weer een zonder alcohol en zo verder. Hiermee reduceer je de hoeveelheid alcohol die je op een avond drinkt en ben je de volgende dag zeker al wat fitter. Dit is een trend die vooral door Gen Z. veelvuldig wordt toegepast.
2) Het ontstaan van de Wine Proxy
Zo langzaamaan ontstaat er met wine proxies weer een geheel nieuwe categorie alcoholvrije dranken. Een wine proxy heeft een heel nieuw arsenaal aan vernieuwende smaken te bieden. Ik verwacht dat er binnen deze categorie dit jaar een heleboel mooie nieuwe alcoholvrije dranken zullen worden gelanceerd. Met een wine proxy wordt geen imitatie van wijn bedoeld. Anders dan bij wijn hoeven druiven in dit geval niet de basis te zijn, maar wordt er gebruik gemaakt van een grote diversiteit aan ingrediënten. De maker heeft daarbij alleen de complexiteit die wijn biedt in gedachten, zonder wijn te willen imiteren. Het doel is om een luxe, aangename, alcoholvrije drank te maken die niet alleen lekker is, maar ook veelzijdig, en waarbij je echt kunt genieten van een unieke ervaring die een wine proxy te bieden heeft.
Om een wine proxy te maken is het belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te selecteren, want dat is de basis van deze mooie alcoholvrije dranken. De makers streven naar rijke smaakprofielen en maken daarbij gebruik van een combinatie van sappen, kruiden, verjus, gefermenteerde dranken, maar ook kruiden, specerijen, fruit of botanische extracten. Je ziet al dat er een grote diversiteit aan basis ingrediënten nodig is om die verfijnde smaken te krijgen.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een grote variatie aan productietechnieken, zoals fermentatie-, distillatie- of maceratie. Door de ingrediënten met behulp van deze technieken samen te laten komen ontstaat er een unieke drank, die met niets is te vergelijken, maar die je gewoon zelf moet ervaren. Je kunt wine proxies gewoon drinken als een alternatief voor wijn. Ga er dan wel echt voor zitten om alle bijzondere smaken op zich te ervaren. Geniet ook vooral van deze alcoholvrije dranken in combinatie met een groot scala aan gerechten.
Een wine proxy is uitermate geschikt voor de wijnliefhebber, die ook eens echt alcoholvrij wil genieten, maar ook voor degene die niets van zijn gading vindt in de alcoholvrije wijnen, of voor de avonturier, die graag op ontdekking wil in de alcoholvrije wereld. Een andere groep die we nog wel eens vergeten zijn de frisdrankdrinkers, die de zoete frisdranken beu is en graag van een volwassen alcoholvrije drank wil genieten. Ben jij (hobby)kok die eens echt alcoholvrij wil uitpakken? Dan gaat er met wine proxies in ieder geval een hele nieuwe wereld van alcoholvrije verwennerij open. Wine proxies zijn in ieder geval een blijvertje, waar we ook in 2025 meer van zullen horen.
3) Alcoholvrij, niet omdat het moet, maar omdat het mag
Nog niet zo lang geleden stopten we massaal met het drinken van alcohol tijdens Dry January en later kwam daar ook nog Sober October bij. Het was erg populair om specifiek in deze maanden te stoppen met alcohol om daarna in volle vaart door te gaan met alcoholische dranken. Naarmate de voordelen van een alcoholvrije maand door meer en meer consumenten ervaren werden, trokken velen Dry january door naar februari (in België ook wel Tournée Minérale genoemd) om soms zelfs volledig met alcohol te stoppen.
Het laatste jaar kiezen steeds meer consumenten hun eigen moment om een alcoholpauze in te lassen en die hoeft niet persé in januari te vallen. Het hele jaar door is er nu plaats voor een droge maand, of zelfs langer. Je kiest gewoon je eigen moment, als je daar zelf aan toe bent. Deze trend zal zich naar verwachting alleen nog maar verstevigen.
4) Franse alcoholvrije wijnen
Sinds jaren is Duitsland het gidsland op het gebied van alcoholvrije wijn. Gedreven door de mooiste alcoholvrije bieren werden ook de alcoholvrije wijnen in de slipstream meegenomen. De mooiste ontwikkelingen in de-alcoholisatietechnieken kwamen vaak uit Duitsland en Duitse wijngaarden geloven al jaren in mooie alcoholvrije wijnen wat de kwaliteit ook ten goede kwam. Het mooie is dat ik zie dat Duitsland zeker blijft doorontwikkelen in het maken van mooie alcoholvrije wijnen, maar dat inmiddels ook Frankrijk meer en meer aan deze alcoholvrije kar begint te trekken. Zo was ik onlangs uitgenodigd door Anivin de France om alcoholvrije wijnen te beoordelen. Er was voor het eerst een hele tafel Franse alcoholvrije wijnen te beoordelen en er zaten zeer zeker al enkele pareltjes tussen.
Dat ook Frankrijk de alcoholvrije wijnen begint te ontdekken komt door verschillende factoren. Enerzijds begint de Franse consument ook te matigen met alcohol en waardoor de vraag naar alternatieven in de vorm van alcoholvrije wijnen stijgt. Anderzijds worden wijngaarden gedwongen om te zoeken naar alternatieven, omdat alcoholconsumptie in het algemeen wereldwijd daalt. Het starten met het maken van alcoholvrije wijnen biedt weer bestaansrecht aan wijngaarden voor de toekomst. Dus mocht je alleen van wijnen met alcohol houden, dank daarvoor binnenkort zijn alcoholvrije broertje of zusje.
Vanaf dit jaar verwacht ik dan ook meer lanceringen van goede Franse alcoholvrije wijnen, waardoor er in de toekomst nog meer keuze zal komen in kwaliteitsvolle wijnen zonder alcohol.
Een aantal voorbeelden van Franse wijngaarden die de stap naar alcoholvrij al hebben durven maken en daar succesvol mee zijn:
Cave de Monségur met Edmond Barbe
Deze alcoholvrije bubbel kreeg vorig jaar al de goouden medaille uitgereikt van “70 Millions de Dégustateurs” met een score van 90 op de 100 punten. Een groots compliment van de Franse consument!
De eerste alcoholvrije wijnen uit de Elzas komen van deze gerenommeerde wijngaard, bekend van zijn grand cru’s. Een alcoholvrije witte stille wijn en een mousserende wijn zonder alcohol met de naam Rib0 zijn van deze bekende wijngaard.
Château Clos Du Boüard met Prince Oscar
Ook de regio Saint Emilion is al alcoholvrij present met deze Prince Oscar. Elegant rood uit de Bordeaux it is en nog zonder alcohol ook.
5) We gaan anders drinken
Uit Engels onderzoek* blijkt dat meer dan de helft van de Engelse volwassenen in 2024 hun alcoholconsumptie wilde verminderen. Daarbij gaf 1 op 5 Gen Z deelnemers zelfs aan dat ze helemaal geen alcohol meer dronken. Toen ik een aantal jaren geleden begon met Amavine was een alcoholvrije drank alleen nog in trek bij de groep 18-39 jarige vrouwen. Nu is die grens al opgetrokken tot 55 jaar.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat alcohol niet meer de leidende factor is om te socialiseren, maar dat de activiteit belangrijker wordt dan het drinken van alcohol. Meer dan 1 op de 3 bezoeken binnen de horeca was vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk al alcoholvrij, waarbij blijkt dat de groep die alcoholvrij wil drinken een grote invloed heeft over welke horecagelegenheid bezocht wordt. Zij moeten immers ook kunnen genieten. We gaan dus met zijn allen in 2025 op zoek naar een ervaring die we thuis niet eenvoudig kunnen nabootsen, en waarbij een biertje of wijn met alcohol niet persé meer de norm is. We hebben het dus ook gezellig op een andere manier, zonder alcohol.
*KAM No/Low -Drink Differently 2024
6) Absolute Topwijnen zonder alcohol
In het alcoholvrije segment is er een continu streven naar verbetering in technieken en smaak. Daar waar vroeger nog wel eens een restje bulkwijn werd gebruikt om de alcohol uit te halen, vaak met teleurstellend, sapperig resultaat, zullen we in 2025 meer alcoholvrije wijnen zien, die niet alleen door de modernste technieken zijn ontdaan van alcohol, maar waar echt geïnvesteerd is in een mooie basiswijn, vol met smaak en van een ultieme schoonheid, zonder foutjes.
Een mooi voorbeeld hiervan is Weingut Heribert Bayer, die al vroeg begrepen dat je met een mooie wijn moet beginnen om een bijzondere alcoholvrije wijn te krijgen. In 2024 al lanceerde deze Oostenrijkse wijngaard Zeronimo Leonis Blend, die gemaakt is van de excellente basiswijn In Signo Leonis. Deze basiswijn verdiende bij Falstaff al eens 98 punten en schaart zich hiermee bij wijnen van topkwaliteit.
Nu is Weingut Heribert Bayer nog een stap verder gegaan, door een alcoholvrije wijn te maken van een 20-jaar oude bewaarwijn! Deze alcoholvrije topper heeft de naam Zeronimo Century Blend meegekregen. De basiswijn voor deze Century Blend heeft maar liefst 18 jaren(!) lang gerust om zich volledig te kunnen ontwikkelen in al zijn smaken en aroma’s. Dit is dan ook een van de weinige alcoholvrije wijnen die zelfs tertiaire aroma’s prijs geeft. Echt een alcoholvrije wijn waar je echt eens voor gaat zitten.
De komende tijd zullen naar verwachting meer alcoholvrije wijnen komen die een uitzonderlijk goede wijn als basis zullen hebben. Door deze ontwikkeling zal de kwaliteit van alcoholvrije wijn weer een mooie stap kunnen maken.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er weer een aantal mooie alcoholvrije trends te melden, waarvan ik verwacht dat die zich het komende jaar, en verder, zullen doorzetten. Toch zijn ook de trends van 2024 en zelfs 2023 nog steeds actueel. Ben je benieuwd wat er van mijn eerdere alcoholvrije voorspellingen is terechtgekomen? Lees hier dan ook de alcoholvrije ontwikkelingen van 2024 en 2023 nog eens terug. Ik blijf in ieder geval alle alcoholvrije ontwikkelingen volgen en ben erg benieuwd wat 2025 nog meer zal gaan brengen.
Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans, alcoholvrije fijnproever en eigenaresse van Amavine.nl.