Zoals je misschien wel weet, ben ik voor Amavine altijd op zoek naar nieuwe alcoholvrije wijnen. Ik geef de mooiste alcoholvrije dranken graag een podium, zodat ze hun weg kunnen vinden naar de consument die echt alcoholvrij wil genieten, of het restaurant en slijterij die hun gasten en klanten echt met een hoogwaardig alcoholvrij alternatief willen verrassen. Soms vind je er een of in dit geval twee, die echt dat alcoholvrije podium verdienen.
EEUWENOUDE WIJNGESCHIEDENIS, TOCH VOORUITSTREVEND
Een beetje verborgen tussen Freiburg en Colmar ligt het bekende wijnstadje Bickensohl, waar de wijngeschiedenis al eeuwen verankerd ligt. Al in documenten uit de Middeleeuwen werd Bickensohl vermeld, In 1924 werd door 45 wijnfamilies de wijncoöperatie Bickensohl Weinvogtei opgericht. Een goede rekenaar leert dat Bickensohler Weinvogtei in 2024 inmiddels al weer zijn 100-jarige jubileum viert.
Een rijke wijngeschiedenis is dus zeker aanwezig, maar dat betekent niet dat Bickensohl stil is blijven staan in de tijd. In 1985 was dit juist de plaats waar de eerste fles Duitse Grauburgunder het licht zag. Bickensohl is niet wars van innovatie, want nu maken ze ook mooie, vooruitstrevende, wijnen zonder alcohol. Deze nieuwe alcoholvrije wijnen zijn een mooie mix van oude wijnkennis én de nieuwste technieken.
WAT MAAKT EEN ALCOHOLVRIJE WIJN VAN BICKENSOHLER BIJZONDER?
De druiven van de alcoholvrije wijnen van Bickensohler Weinvogtei groeien in de regio van de Kaiserstuhl op een vruchtbare löss- en vulkanische bodem. Bickensohl is gelegen op een eeuwenoude uitgestorven vulkaan, waardoor juist deze plek, de ideale plaats is voor wijnbouw. De wijngaarden van Bickensohler Weinvogtei beslaan 100 hectare en zijn ook nog eens gunstig gelegd op het zuiden en zuidwesten. Hierdoor genieten de druiven de hele dag van de warme zonnestralen. De warmte die overdag in de grond wordt opgeslagen, wordt in de nacht weer aan de druivenranken vrijgegeven. Zo ontstaat de beste basis voor een alcoholvrije wijn.
Ik heb Bickensohler Weinvogtei leren kennen als een charmante, ambachtelijke wijngaard met jonge, gedreven wijnmakers. Ze gaan niet voor de hoogste opbrengst, maar kiezen voor kwaliteit en staan open voor nieuwe innovaties.
HET SUCCES VAN BICKENSOHLER ALCOHOLVRIJE WIJNEN
Het portfolio van Bickensohler Weinvogtei bestaat inmiddels uit twee alcoholvrije wijnen. Een stille witte wijn gemaakt van Müller-Thurgau druiven, tegenwoordig ook wel Rivaner genoemd. De ander is een alcoholvrije rode wijn van spätburgunder (Pinot Noir) druiven. Er is gekozen voor een droog smaakprofiel, wat overigens niet de makkelijkste weg is om een goede alcoholvrije wijn te maken. Het droge smaakprofiel zorgt er overigens wel voor dat deze alcoholvrije wijnen van Bickensohler laag zijn in koolhydraten en calorieën. Neem dat tweede glas dus gerust.
Slechts enkele ingrediënten staan aan de basis van deze alcoholvrije wijnen van Bickensohler: Een kwalitatief goede basiswijn, waar de alcohol door middel van de laatste state-of-the-art technieken uit is verwijderd, druivenmost en sulfiet voor de houdbaarheid. Less is more in dit geval. Hierdoor blijven de typische kenmerken van de Müller-Thurgau en Spätburgunder druiven ook na het verwijderen van de alcohol nog duidelijk overeind.
EEN BETERE ALCOHOLVRIJE WIJN MET AROMA RECOVERY TECHNOLOGIE
Dat het verwijderen van alcohol uit een wijn specialistische kennis vereist, zal niemand verbazen. De technieken om alcohol te verwijderen hebben de laatste jaren dan ook een echte vlucht genomen. Bij Bickensohler wordt de laatste nieuwe technologie gebruikt om alcohol uit de basiswijn te verwijderen.
Met deze nieuwe dealcoholisatie techniek wordt, zonder aantasting van de smaak, het aroma sterk verbeterd. Dit wordt “aroma recovery” genoemd. Eerst wordt eerst de alcohol voorzichtig uit de wijn verwijderd door middel van vacuümdistillatie. Bij de meeste dealcoholisatie technieken gaat de alcoholvrije wijn na vacuümdistillatie meteen in de fles en naar de consument. De wijnen van Bickensohler zijn dan nog niet af, want nadat de alcohol verwijderd is uit de wijn, wordt de overgebleven alcohol nogmaals door een speciaal filter gehaald. De aroma’s blijven hierbij aan het filter hangen en worden weer teruggebracht in de alcoholvrije wijn. Het resultaat? Een alcoholvrije Bickensohler wijn met de beste smaak en een veel mooier aroma. Ervaar het zelf!
BICKENSOHLER MÜLLER-THURGAU ALKOHOLFREI
Soms vind je een verborgen pareltje. Deze alcoholvrije Müller-Thurgau (ook wel Rivaner genoemd) is er zo een. Zoek je een frisse alcoholvrije wijn, maar hou je ook van een beetje fruit? Dan is deze witte van Bickensohler echt iets voor jou. Deze alcoholvrije wijn glanst in je glas met een licht strogele kleur met groene reflecties. Het aroma is opvallend goed. De smaak is fris met vele fruittonen, zoals tropisch fruit, meloen, steenfruit, maar ook kruisbes, een groen appeltje, grapefruit en citroen én last but not least een vleugje muscat.
Klik hier voor meer informatie.
BICKENSOHLER SPÄTBURGUNDER ALKOHOLFREI
Met deze Bickensohler geniet je van een bijzondere, alcoholvrije rode wijn, die het fruitige van spätburgunder druiven combineert met een droger profiel, wat uniek is voor een alcoholvrije rode wijn. In het glas geeft Bickensohler Spätburgunder een robijnrode kleur, precies zoals het hoort, met een frivool fruitig aroma van kersen, bosvruchten en bramen. Je proeft daarbij een fijne tanninestructuur met wat kruidigheid en een lange, droge, afdronk. Bickensohler Spätburgunder is daarnaast laag in koolhydraten en suikers. Neem dus gerust dat extra glas.
Klik hier voor meer informatie.
HET ECHTE ALCOHOLVRIJE GENIETEN
Amavine is dé online boetiek voor topklasse alcoholvrije dranken. Het is onze missie om jou smaakvol te laten genieten zonder alcohol. Klik hier voor de online alcoholvrije boetiek van Amavine met nóg meer alcoholvrij genot.
Met vele alcoholvrije groeten,
Mariëlle Timmermans
Alcoholvrije fijnproever en eigenaresse van Amavine