De feestdagen komen eraan. De kerststress slaat mogelijk al een beetje toe, want wat ga je koken voor het kerstdiner en wat ga je erbij drinken? In dit artikel laat ik je een aantal mooie en verrassende alcoholvrije wijn-spijs combinaties zien, waarbij gezelligheid en smaak ook alcoholvrij maximaal tot zijn recht komen. Je vindt hieronder 10 kerstklassiekers gecombineerd met de beste alcoholvrije wijn. Een aantal mooie alcoholvrije inspiratietips voor jouw kerstdiner.
APERITIEF: ODDBIRD SPARKLING ROSÉ
We beginnen natuurlijk geheel in stijl met een feestelijk aperitief. Oddbird Sparkling rosé zit al in een feestelijke fles. Kies een mooi champagneglas en met het ingieten van deze alcoholvrije bubbels zie je de mooie goudkleurige bubbels al verschijnen. In al zijn eenvoud is deze sparkling rosé al speciaal genoeg, maar wil je dit aperitief nog extra cachet geven? Voeg dan wat rode besjes of rood fruit toe.
VOORGERECHTEN
1) GARNALENCOCKTAIL: KOLONNE NULL VERDEJO
Voor de “good-old” garnalencocktail adviseren we een frisse wijn te nemen. Kolonne Null Verdejo is de eerste alcoholvrije verdejo uit de bekende Spaanse Rueda regio. Je drinkt hiermee een fruitige en toch een droge verdejo, die vol van smaak is met fruitige tonen van kruisbessen en kruidigheid van laurier. Wil je een zelfgemaakte citroenmayonaise toevoegen aan je garnalencocktail? Ook daar maakt deze Kolonne Null Verdejo geen probleem van.
2) TARTAAR VAN TONIJN: STRAUCH ROUGE PUR BIO
Er is een grote scala aan recepten voor tonijntartaar, daarin kan je echt jouw creativiteit kwijt. Daardoor is het zo’n mooie starter voor een kerstdiner. Bij rauwe tonijn is rode wijn een verrassende en spannende combinatie. Strauch Rouge Pur Bio bijvoorbeeld is een hand geplukte, droge alcoholvrije rode wijn, die door houtrijping zijn mooie karakter heeft gekregen. Het resultaat is een fruitig aroma, fijne peper- en houttonen, met een touch van donker fruit.
3) CARPACCIO VAN OSSENHAAS: LEITZ ZERO POINT FIVE PINOT NOIR
Met carpaccio als voorgerecht voor je kerstdiner zit je altijd goed. Het gerecht is eenvoudig te maken en geeft altijd iets speciaals op je bord. Ik blijf even bij de alcoholvrije rode wijn en kies voor de halfdroge Leitz Zero Point Five Pinot Noir. Deze wijn past mooi bij de gezelligheid van de winter. De fruitigheid van rood fruit en de lichtheid van de wijn maken Zero Point Five Pinot Noir ook een mooie smaakmaker bij deze carpaccio van ossenhaas.
4) VEGETARISCHE SALADE VAN RODE BIET: VELDFLORA MOUSSERENDE ROSÉ THEE CUVÉE
Met een mooie sparkling tea maak je deze salade tot een waar feestje voor je smaakpapillen. Een mooie sparkling tea past mooi bij de aardse, friszoete smaak van rode biet. Veldflora Mousserende Rosé Thee Cuvée is zo’n sparkling tea. Deze rosé bubbel is puur Nederlands en is daarbij ook nog vegan. Wilde bloemen, direct uit de akkerrand van de wijngaard, worden gebruikt als basis voor en geeft een floraal karakter aan Veldflora. Betuws streekfruit is toegevoegd voor de fruitige toets en maakt het geheel helemaal compleet. Het resultaat is een halfdroge sparkling tea met zowel een kruidig als floraal aroma met een vleugje zoet van Betuws fruit. Een mooi totaal smaakpalet.
HOOFDGERECHTEN
5) KALKOEN UIT DE OVEN: CERO CHARDONNAY
En dan de hoofdgerechten, waarbij we beginnen met dé kerstklassieker: Kalkoen uit de oven. Hiervoor adviseren we Cero Chardonnay, waarin veel houttonen en zelfs een beetje vanille naar boven komen. De kleur is strogeel en Cero is droog van smaak, een echte authentieke klassieker.
6) MALSE REEBIEFSTUK: DOMAIN DE LA PRADE
Leef je uit met een mooi hoofdgerecht met reebiefstuk deze kerst. Wild is populair in deze tijd van het jaar. Kies jij reebiefstuk voor jouw kerstmenu dan past hier een elegant rode wijn bij, zoals Domain de la Prade. Dit is een mooie alcoholvrije rode wijn uit de Franse Languedoc-Roussillon regio, die is gemaakt van Merlot en Shiraz druiven. In deze wijn. In deze wijn vind je smaken en aroma’s zoals kersen, pruim, zwarte bes, maar ook een tikje karamel. Het mooi is dat deze parel ook nog biologisch is.
7) KABELJAUW MET FIJNE GROENTEN: RIB0
Bij deze delicate witvis past een lichte wijn met fijne zuren het best. Rib0 past perfect in dat profiel. Rib0 wordt gemaakt van muscat en silvaner druiven uit de Elzas en dat geeft deze Rib0 de perfecte basis voor een mooie witte wijn met een gebalanceerd zuurtje. Rib0 is aromatisch, verfrissend, licht en fruitig van smaak.
Wil je een moderne draai geven aan jouw kabeljauw? Kies dan voor de urban bubbels van URB Amsterdam. Het aroma is zoet, maar de smaak is lekker eigenzinnig, verfrissend en crispy droog met een vleugje citrus en jeneverbes. Serveer URB Amsterdam in een champagneglas en creëer het echte kerstgevoel bij jouw hoofdgerecht.
8) VEGETARISCHE RISOTTO MET PADDENSTOELEN: KOLONNE NULL CUVÉE ROUGE NO 2
Heerlijk vegetarisch genieten met kerst kan perfect met een romige paddenstoelenrisotto. Dit gerecht vraagt om wat steviger rood. Kolonne Null Cuvée Rouge No 2 is zeer mooi te combineren met een paddenstoelengerecht. In het glas valt de volle, robijnrode kleur meteen op. Rood fruit en braambessen met zachte hout- en pepertonen kenmerken deze mooie rode alcoholvrije wijn. Kolonne Null Cuvée Rouge No 2 geeft een beetje Spaanse furie aan je vegetarische gerecht en het mooie is dat deze wijn zelf ook nog eens vegetarisch is.
NAGERECHTEN
9) TIRAMISU D’ITALIA: BOSCA TOSELLI SPUMANTE
Je haalt altijd een beetje Italië in huis met Tiramisu als nagerecht. Daarom blijven we in Italië voor de bijpassende alcoholvrije wijn. Bosca Toselli Spumante, de naam alleen al klinkt al hemels, is een Italiaanse zoete dessertwijn die onder andere gemaakt is van de zoete muscatdruif. Deze gebalanceerde zoete alcoholvrije bubbel is vol en intens van smaak met fijne, subtiele fruitige aroma’s.
10) CHOCOLADEMOUSSE VAN PURE CHOCOLADE: LEITZ CABERNET SAUVIGNON
Het bittere van de pure chocolade combineert mooi met de tonen van chocolade die je in de smaak van Leitz Cabernet Sauvignon terugvindt. Daarnaast zijn er ook nog aroma’s van bessen, donkere kersen en bosbessen aanwezig in het aroma van deze alcoholvrije topper. Drink Leitz Carbernet Sauvignon licht gekoeld en geniet.
EXTRA VERWENNERIJ: LYRE´S AMARETTI
Wil je nog een mooie afsluiter van je kerstdiner? Serveer je gasten dan eens een lekkere verse koffie met Amaretti. Tip! Deze Lyre’s Amaretti is ook lekker na een heerlijke kerstwandeling. Doe een scheutje van deze Amaretti ook eens in de warme chocolademelk en top het geheel af met een flinke dot slagroom.
Staat jouw kerstgerecht hier niet tussen en wil je deze toch graag combineren met een lekkere alcoholvrije wijn of andere drank zonder alcohol? Ga dan naar de online boetiek van Amavine en kies voor “Wijn-Spijs” in het menu en maak daar jouw alcoholvrije match met jouw kerstdiner. Eet en drink smakelijk en last but not least: geniet. Fijne feestdagen!